Özel Arama
|
Kursı - Arş - Mukarreb Melekler - Rızıklar ve Tevekkül
|
|
10-28-2007, 04:47 PM
|
|||
|
|||
|
Kursı - Arş - Mukarreb Melekler - Rızıklar ve Tevekkül
[center][size=12pt]Kursı - Arş - Mukarreb Melekler - Rızıklar ve Tevekkül
Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki: «— Allahin Kürsisi gökleri ve yeri kaplar.» (Bakara Sûre-i Celilesi: 255) Bazi tefsir âlimlerine göre «Kürsî» Allah (C.C.)´in ilminden mecazdir. Bazilarina göre Onun mülkü kasdedilmektedir. Bir kisim âlimlerin yorumuna göre ise burada bildigimiz gök cisimleri kasdedilmektedir. Hz. Aliden (K.V.) rivayet edildigine göre: "Kursi» parlak incidendir ve uzunlugunu Allah (C.C.)dan baska hic kimse bilmez." Bir hadiste: «Göklerle yedi kat yer Kürsi ile birlikte sahrada hir halka gibidir» buyurulmustur. Ibni Mâcenin naklettigine göre. Peygamberimiz (S.A.S.) söyle buyuruyor: «— Gökler, Kürsî boslugundadir, Kürsi de Arsin önündedir.» Ikrime (R.A.) nin rivayet ettigine göre söyle demistir: "Günes Kürsî nurunun yetmisde biri kadardir. Ars da. Perdelerin, yani hicaplarin yetmisde biri kadardir." Yine Peygamber (S.A.S.)imizden nakledildigine göre: Kürsîyi tasiyan meleklerle Arsi tasiyan melekler arasinda yetmis tane karaniik hicap ve yetmis tane aydinhk hicap vardir. Her hicap arasinda besyüz yillik mesafe vardir. Eger böyle olmasaydi. Kürsîyi tasiyan melekler, onlarin nurundan yanarlardi. Ars, Kürsîden daha yüksekte tamamen isiktan ibaret bir cisimdir ve Kürsi´den ayri bir yapidadir. Hasan-ül Basrî bu görüse katilmaz. Arsin kirmizi yakuttan, yesil bir cevherden, ak inciden ve safi isiktan oldugunu ileri süren çesitli görüsler verdir. En dogrusu bu konuda kesin konusmaktan kacinarak ve susmeyi tercih etmektir. Felek (astronom.) âlimleri (Arsa «Dokuzuncu Felek» «En üst Felek» ve «Felekler, Felegi» , «Atlas Felek» yâni «Yildizsiz Felek» gibi çesitli isimler verirler. Çünki klâsik heyet âlimlerine göre bütün Felekler «Burçlar Felegi» adini alan sekizinci Felekte sabittirler. Seriat âlimlerine göre «Ars» ve «Kursi» mahlükatin üst siniridir. Tavanidir, onun disinda hiçbir sey yoktur. Bu sinir, ayni zamanda kullarin bilgi hududunu cizmektedir. Bu sinirin ötesini ne idrak etmeye imkân vardir ve ne de bunun ötesine tasan bir arastirmaya girismek yerindedir. Ulu Allah (C.C.) söyle buyuruyor: "Eger onlar sara yüz çevirirler ise de ki, «Bana kendinden baska ilâh bulunmayan Allah yeter. Ben sirf Ona dayaniyorum. O, ulu Arsin sahibidir." (Tevbe Sûre-i Celilesî - 129) < Görüldügü gibi Allah (C.C.), Arsi «ulu» ´luk ile sifatllandirmistir. Cünki varliklarin en büyügüdür. Öte yandan yukardaki âyette emredilen "tevekkültü" (sirf Allah (C.C.)a dayanip güvenmeyi) Peygamberimiz (S.A.S.) hayatinda gerçeklestirmistir. Bu yüzden gerek Tevratta ve gerekse diger ilâhî kaynakli kitaplarda Peygamber (S.A.S.)imiz "Mütevekkil" (tevekkül eden. sirf Allah (C.C.)a dayanip güvenen) diye anilmaktadir. Neden? Çünki tevekkül; Allah (C.C.)i tek bilip Onu tanimanin tabiî bir neticesidir. Peygamberimiz (S.A.S.) de Allah (C.C.)i tek bilenlerin efendisi ve Onu taniyanlarin {ariflerin) basidir. Zaman zaman sanildigi gibi, tevekkül tedbirlere ve neticeye *****üren sebeplere sarilmaya engel degildir. Tersine böyle olmak emredilmistir. Nitekim bir tasrali arap Peygamber´imize (S.A.S.) «Devemi baglayayim mi, yoksa onu Allah (C.C.)a tevekkül ederek salivereyim mi» diye sorar. Peygamber (S.A.S.)imiz tasrali araba «Deveni bagla, sonra tevekkül et» diye buyurur. Peygamberimiz (S.A.S.) söyle buyuruyor: «— Eger Allah (C.C)a tam mânâsi ile tevekkül etseydîniz, O. sabahleyin yola ac çikarak yuvaya tok dönen kuslarin rizkini nasil veriyorsa sizinkini de öyle verirdi.» Peygamber (S.A.S.)´imiz burada «Kuslarin sabahleyin yola çiktiklarini» belirterek tevekkülun netice saglayici sebeplere yapismakla birlikte olmasi gerektigine isaret buyurmustur. HIKÂYE Ibrahim Ibni Edhem ile Sekikül-Belhi (rahmetullâhi aleyhim) Mekkede karsilasirlar. Ibrahim, Sekike: «Seni bu duruma getirmeye sebep ne oLdu» diye sorar. Sakik söyle cevap verir. «Günlerden bir gun çöle varmistim. Kiraç bir yerde yatan, kanatlari kirik bir kus gördüm. Kendi kendime «Surada oturayim ve bu kusun rizkinin nereden geldigini gözetleyim» dedim. Kusun karsisinda yere çöktüm. O sirada gagasi arasinda çekirge tasiyan baska bir kus belirdi, kirik kanadli kusun yanma konarak gagasi arasindaki çekirgeyi onun gagasina birakti. Bu durumu görünce içimden «Bu kusu öbürüne vasita kilan, ulu Allah (C.C.)´a nerede olursam olayim benim rizkimi da saglamaya kadirdir» diyerek kazanç pesinden kosmaya son verdim ve kendimi tamamen ibadete adadim.» Ibrahim Ibni Edhem. Ona: «Peki neden sen o kirik kanadli kusa yiyecek tasiyan saglam kus olup daha yüksek dereceli olmak istemiyorsun? Sen Peygamber (S.A.V)imizin «Yüksek el (verenin eli) alçak elden (alanin elinden) deha hayirlidir» diye buyurdugunu duymadin mi? Müminin alâmeti, iki dereceli olan her seyde, daha üstün olan derecenin pesinden kosmaktir. Böylelikle ancak iyilerin menziline ulasabilir. Bu cevabi alan Sekîk. Ibrahim Ibni Edhemin elini tutarak öptü ve «Yâ Ebû Ishak (Ibrahim Ibni Edhemi lekabi) sen bizim üstadimizsin» dedi. Fakat insan bir neceye ulesmak üzere sebeplere el attigi zaman gözünü bunlara dikip onlara takilmamali, tersine her zaman bakislarinin hedefi ve emeginin amaci Allah (C.C) olmalidir. Bu-husûsda, dilenciyi örnek almali. Bilindigi gibi, dilenciler dilenirken bir kab kullanirlar. Fakat kab onun araci oldugu için dilenirken gözlerini kaba degil, onlara bir sey verecek olan insanlara dikerler. [/size] [/center] |
|||
|
10-28-2007, 07:02 PM
|
|||
|
|||
|
Ynt: Kursı - Arş - Mukarreb Melekler - Rızıklar ve Tevekkül
Güzel bir paylaşım Allah razı olsun emeğine ve yüreğine sağlık..En sondaki hikayeyi formdaki dini kıssalar bölümüne ekleyebilirdin.
NİYET HAYR AKİBET HAYR.. ![]()
|
|||
|
10-30-2007, 07:54 PM
|
|||
|
|||
|
[center][size=14pt]
Emeğinize, yüreğinize sağlık kardeşim Allah cc. ebeden daimen razı olsun Selam ve Dua ile...[/size][/center] linkleri görmeye yetkiniz yok lütfen buraya tıklayarak üye olunuz |
|||
|
11-02-2007, 10:27 AM
|
|||
|
|||
|
Allah c.c razı olsun..emeğine sağlık
|
|||
|
11-15-2007, 10:01 AM
|
|||
|
|||
|
ALLAH (CC) RAZI OLSUN ELLERİNE VE EMEĞİNE SAĞLIK TŞKÜRLER...
|
|||
|
|

![[Resim: imza1mf9.gif]](http://img214.imageshack.us/img214/8812/imza1mf9.gif)
![[Resim: 883d300c9b7b946fe0e3ed8ad0d582d4.jpg]](http://www.fotokritik.com/photos/lowres/1/0/7/107959/883d300c9b7b946fe0e3ed8ad0d582d4.jpg)